LIIKUNNASTA ELÄMÄNTAPA

 

Into on inspiraatiokeskus mikä tarkoittaa, ettemme ole olemassa jumpan tai punttiksen tähden. Olemme olemassa, jotta saisimme tartuttaa intoa, inspiraatiota ja motivaatiota asiakkaisiimme, uudelleen ja uudelleen! Lähes kahden vuosikymmenen aikana olemme nähneet tuhansia onnistumisia – mutta vähintään yhtä paljon sitä, että hyvin alkanut muutosmatka syystä tai toisesta lässähtää. Jaamme nyt kolme mielestämme tärkeää näkökulmaa, kun haluamme onnistua liikunnan ilosanoman levittämisessä. Nämä ovat oivalluksia, joita olemme matkan varrella saaneet ja ne todella toimivat.

Mitä oikein teemme väärin?

Jo vuosia sitten muistan, kun Tian kanssa istuimme toimistossa ja mietimme että mitä oikein teemme väärin. Elimme sellaista ajanjaksoa, jossa suuri määrä kovalla tohinalla aloittaneita asiakkaita väsähti ja lopetti. Eikä kyseessä useimmiten ollut sairastuminen, muutto tai muu suuri elämänmullistus, vaan ainoastaan kadonnut puhti. Niistä keskusteluista virisi suuri oivallus, että Into on ennen kaikkea motivaatiotalo. Vaikka meillä olisi maailman hienoimmat tunnit (ja meillähän on) ei se auta, jos emme ymmärrä miten onnistumme aloittelijoiden ja kauan liikkumatta olevien asiakkaidemme kanssa.

Aktiivisuus on avain

Aktiivisen elämäntavan tuomat hyödyt ovat jättimäiset. Aktiivinen ihminen on terveempi ja iloisempi. Kun itsellä on hyvä fiilis, on helpompi olla hyväksi läheisilleen ja ympäristölleen. On helpompi elää täysillä, mitä se ikinä kullekin tarkoittaakaan. Ainakaan huono kunto ei ole este unelmien toteuttamiselle. On paljon asioita, jotka yhdistävät niitä ihmisiä, joille aktiivisuus ja liikkuminen on elämäntapa.

  • Monella heistä on yksi tai useampi lempilaji, joka on tärkeä ja rakas.
  • He kuuluvat usein yhteisöön, joka on syntynyt harrastuksen ympärille.
  • Liikkuminen on tärkeä osa heidän identiteettiään ja jos he eivät voi liikkua, voivat he pian huonosti.

Mutta mitä sitten tarvitaan, että yhä useampi saisi myös kokea tällaisen ilon?

Kolme tärkeintä asiaa aktiivisen elämäntavan onnistumisessa: 

  1. Päätä tehdä muutos

Sinulla on aina enemmän kuin yksi hyvä syy olla aloittamatta: aikapula (klassikko!), lähestyvä muutto, lasten harrastukset, kroppakivut ja krempat ja niin edelleen. Kuulostaako joku näistä tutulta? No, nämä tosiasiat eivät tule muuttumaan, joten jos ne ovat syy olla tekemättä mitään, mitään ei koskaan tapahdu. Ero aktiivisen ja epäaktiivisen ihmisen välillä ei ole se, että aktiivisen ihmisen elämä on ratkaisevan paljon helpompaa; ero on, että toinen priorisoi liikkumisen ja toinen ei. Tämä kuulostaa ehkä kovalta mutta se on totta. Mietiskelemällä ja lykkäämällä ja tunnustelemalla emme saa elämäämme mitä toivomme. Hyvin usein ryhtymättömyyden takana on myös heikko liikunnallinen itseluottamus. Se paranee erittäin nopeasti lähtemällä liikkeelle – sinä pystyt siihen!

  1. Vältä aloittelijan virheet

Kuten alussa mainitsimme, olemme nähneet valtavan paljon hienoja startteja mutta liian monta kesken jäänyttä kuntoiluprojektia. Onko näillä lopahtamisilla sitten joitain yhteisiä nimittäjiä? Voiko niitä tarkastella ja oppia niistä jotakin? Todellakin! Tässä muutama juttu:

  • Liian paljon liian nopeasti. Moni aloittaa aivan liian rankasti! Ensimmäisen liikuntasuunnitelman pitää tuntua ajatuksenkin tasolla helpolta ja realistiselta niin ajankäytön kuin rasittavuudenkin suhteen. Miltä vaikkapa 3-4 vartin kävelylenkkiä viikossa kuulostaisi? Tai pari ohjattua kehonhuoltoa ja yksi rento pyörälenkki? Maltti on suuri viisaus!
  • Liian vaikeaa. Liikunnasta tulee osa elämää ja arkipäivää vain, jos sen integroiminen muihin asioihin on helppoa ja vaivatonta. Voimme myös kehittää strategioita: laittaa treenikassin eteiseen valmiiksi jo illalla, sopia treenitreffit kaverin kanssa, ilmoittautua koko viikon tunneille valmiiksi tai laittaa jokaisen liikuntakerran sunnuntaina valmiiksi kalenteriin.
  • Jos se ei satu, se ei ole tehokasta. Intosta löytyy monia sellaisia liikuntamuotoja, joita kokeilemalla aloittelija tarvitsee viikon sairausloman. Ja sitten on vielä enemmän sellaista tekemistä, joka tuntuu ensi kerrasta ihanalta ja sopivalta! Todellinen muutos ei ole maksimaalisen rääkin takana. Kun aloitat niin että saat elinvoimaisen hehkun ja sopivasti väsyneen olon, tiedät olevasi oikealla tiellä.
  1. Tapa ennen tehoja

Nyt saattaa tulla mieleen, että mitä iloa kolmesta vartin kävelystä tai venyttelystä nyt sitten oikein on. Eihän niistä edes saa mitään tuloksia! Olet oikeassa, ettei niistä vielä ole hurjiksi kuntotason kohottajiksi, mutta ensimmäinen askel ei olekaan kunnon kohotus, vaan tavan muodostaminen. Ensimmäinen askel ei ole fyysisen muutoksen askel, vaan tapojen muutos helpoimmalta ja realistisimmalta tuntuvalla tavalla. Eli ensi alkuun ainoa tarvitsemasi mittari on kysymys: teenkö asioita, jotka muuttavat tapojani? Jos aloitamme mittaamalla kalorinkulutusta, reiden ympärystä tai käyttämiemme painojen määrää, on suuri riski turhautua ja kokea epäonnistumista. Keskity siis aluksi vain tekemään jotain helppoa ja mukavaa säännöllisesti. Se on vankka pohja jolle rakentaa.

Miltä nämä oivallukset kuulostavat? Jos päättäisit tehdä muutoksen tänään, aloittaisit iisisti ja keskittyisit ensiksi luomaan arkeen liikuntaa edistävät rytmit ja rutiinit – luuletko että sinulla olisi paremmat onnistumisen mahdollisuudet?

Tervetuloa kokeilemaan Into Clubia asiakaspalvelun aukiollessa silloin kuin se sinulle parhaiten sopii! Tutustuminen on aina veloitukseton eikä velvoita mihinkään.

Tule mukaan!

wpChatIcon