Voiko luonnonmukaisen ruoantuotannon ja ennaltaehkäisevän terveydenhoidon yhteistyö mullistaa maailman?
Maailma kamppailee alati kasvavien terveysongelmien kanssa, terveydenhoitomme ylikuormittuu ja ympäristömme tila heikkenee. Hippokrateen viisaus, ”Olkoon ruoka lääkkeesi ja lääke ruokaasi”, on ajankohtaisempi kuin koskaan. Asiantuntijat sanovat, että ruoantuotannon ja terveydenhuollon yhteistyö on keino maailmamme kokonaisvaltaiseen parantumiseen.
Tärkein unohtui
Moderni maatalous ja nykyaikainen terveydenhuolto ovat hyvin erillään toisistaan, mutta niiden ei tarvitsisi olla. Maatalouden perustavoite on tarjota kehomme tarvitsemat ravinteet ja rakennusaineet. Ja terveydenhuoltoalan tarkoitus on auttaa meitä pysymään terveinä. Ihmisten elinvoiman tukeminen ja ylläpito ovat selvästi kummankin alan keskiössä, mutta vuosien mittaan ne tuntuvat unohtaneen tärkeimmän.
Yhteistyöllä muutokseen
Maatalous keskittyy tiukasti tehotuotantoon ja maksimaaliseen satoon, kun taas terveydenhuolto on keskittynyt kalliiden sairauksien hoitoon. Nyt lääketieteen ammattilaisten ja maatalouden asiantuntijoiden tiimi esittää muutosta, ehdottaen siirtymistä maatalouden ja terveydenhuollon integraatioon, jotta molemmat alat toimisivat yhdessä ennaltaehkäisevästi tukeakseen ihmisten ja ympäristön terveyttä. Tätä konseptia tukee vakuuttava uusi artikkeli, joka tekee terveys-, ravitsemus- ja maataloustutkimuksen yhdistävää historiallista vertailua.
Syyt vs. oireet
Artikkeli korostaa, kuinka ruoantuotantomme lisääntynyt teollistuminen on johtanut ympäristön heikkenemiseen, huonoon ravitsemukseen ja elämäntapoihin liittyvien sairauksien lisääntymiseen. Se käsittelee myös nykyisen terveydenhuoltojärjestelmämme ongelmia, jossa medikalisaatio eli lääkkeellinen puuttuminen on asetettu etusijalle ruokavalion ja ravitsemuksen kaltaisten elämäntapamuutosten korostamisen sijaan. Kaikkialla maailmassa terveydenhuolto yrittää hoitaa kroonisia sairauksia lääkkeiden avulla. Samaan aikaan tavanomaiset maanviljelyprosessit käyttävät ihmisten terveydelle haitallisia myrkkyjä ja asettavat etusijalle ravintoarvoltaan heikot kasvit.
Tosiasiat puhuvat puolestaan:
- Vaikka monet meistä elävät pidempään kuin vanhempamme, ei meillä ole enempää terveitä elinvuosia.
- Suomessa joka viides mies ja joka kahdeksas nainen kuolee sepelvaltimotautiin – ja miljoonalla on rasvamaksa.
- Nykyään kuusi kymmenestä amerikkalaisesta aikuisesta kärsii kroonisesta sairaudesta, ja neljällä kymmenestä on useampi kuin yksi krooninen sairaus.
- Maailmanlaajuisesti yli 71 prosenttia vuosittaisista kuolemista liittyy ei-tarttuviin, elämäntapoihin liittyviin sairauksiin, kuten syöpään, tyypin 2 diabetekseen, kroonisiin keuhkosairauksiin ja sydänsairauksiin.
- Nykyisten maailmanlaajuisten trendien perusteella kuudesta seitsemästä tärkeimmästä kuolinsyystä vuoteen 2040 mennessä (mukaan lukien sydänsairaudet, aivohalvaukset, Alzheimerin tauti ja diabetes) kuusi liittyy suoraan elämäntapavalintoihimme ja ruokavalioomme.
- Tyypillinen amerikkalainen ruokavalio saa yli puolet kokonaiskaloreistaan erittäin prosessoiduista ruoista. Vain 11 prosenttia kaloreista tulee hedelmistä, vihanneksista, täysjyväviljasta, pavuista ja pähkinöistä.
Teollisuus vai luonnollisuus?
Teollinen viljely on johtanut kasvien jatkuvasti vähentyvään ravintoainetiheyteen. Se vaikuttaa myös ihmisten terveyteen kun altistumme hormonitoimintaa häiritseville kemikaaleille ja ympäristön saasteille. Kohtaamme epidemiaksi muodostuneen ruokavalioon ja elämäntapoihin liittyvän sairauden, joka rapauttaa henkilökohtaista terveyttä, rasittaa terveydenhuoltojärjestelmiä ja heikentää luonnollisia ympäristöjämme.
Uudistava terveydenhoito
Asiantuntijoiden mukaan terveempi tulevaisuus perustuu merkittävään muutokseen kroonisten sairauksien esiintyvyydessä, ja uudistava terveydenhoito voi olla vastaus. Uudistava terveydenhoito perustuu ravinteikkaan ruoan saatavuuden lisäämiseen siirtymällä uudistavaan luomumaatalouteen, joka eliminoi myrkylliset aineet ja keskittyy terveydellemme optimaalisiin ruokiin. Tämäntyyppinen maanviljely käynnistää maaperän uudistumisen, joka on elintärkeää maatalouden tulevaisuudelle. Maanviljelyn muutoksen rinnalla tarvitaan myös terveydenhuollon muutoksia, joissa siirrytään elämäntapalääketieteeseen perustuvaan integroituun lääketieteelliseen järjestelmään, jota siis tuetaan uudistavilla, käsittelemättömillä ja ravinteikkailla ruoilla.
Muutos alkaa meistä
Uudistava terveydenhoito on järjestelmä, jossa maatalous ja terveydenhuolto työskentelevät yhteistyössä ihmisten ja ympäristön terveyden eteen. Sen sijaan, että luotettaisiin myrkyllisiin kemikaaleihin maatalouden ongelmien ratkaisemiseksi ja lääkkeisiin sairauksien hallinnassa, uudistava terveydenhuolto pyrkii ehkäisemään sairauksia luomu-, ja kasvipainotteiseen ruokavalioon perustuvalla tavalla. Muutos alkaa maatiloilta, jotka toimivat harmoniassa luonnon kanssa. Ja se alkaa yksilöstä, joka alkaa ajatella toisin.
Takaisin luontoon ja puhtaaseen ruokaan
Nyt asiantuntijat peräänkuuluttavat lisää tutkimusta, koulutusta ja yhteistyötä lääketieteen ammattilaisten ja viljelijöiden välillä merkityksellisen muutoksen aikaansaamiseksi ruoka- ja terveydenhuoltojärjestelmissämme. On esitetty visioita uudistavasta terveysinstituutista, jossa viljelijät, maaperätieteilijät, lääketieteen ammattilaiset ja kuluttajat kokoontuvat yhteisen tavoitteen äärelle: palauttaa terveytemme ja elinvoimamme ruoan kautta.
Läheltä ja luonnollista
Tiedostavammat ruokavalinnat ovat yksilön ensimmäinen askel kohti ennaltaehkäisevää elämäntapaa. Tapa, jolla ruokamme kasvatetaan, vaikuttaa paitsi omiin soluihimme ja immuunijärjestelmäämme myös kokonaisiin yhteisöihin ja ekosysteemeihin. Tämä mielessä meidän on alettava harkitsemaan paitsi mitä syömme, myös sitä, miten se on tuotettu. Helpoin tapa on alkaa ostaa enemmän tuotteita paikallisilta maatiloilta, esimerkiksi Reko-rinkien kautta.
Ota asia puheeksi!
Voit myös alkaa keskustella terveydenhuollon tarjoajien kanssa luomu- ja prosessoimatonta ruokaa sisältävän ruokavalion eduista osana merkityksellistä ennaltaehkäisyä ja elämäntapoihin liittyvien sairauksien vähentämistä. Voit lukea lisää teollistuneen maatalouden ongelmista ja siitä, miksi meidän on uudelleenajateltava ruokavaliotamme täältä. Tämä tieto perustuu ”Lautasen voima – uudistavan luomumaatalouden puolesta ihmisten terveyden parantamiseksi” -artikkeliin, jonka ovat laatineet Rodale-instituutin ja The Plantrician Project -hankkeen asiantuntijat.
Suomennettu ja muokattu alkuperäistekstistä: